28 Kasım 2007 Çarşamba

DÖVİZ PİYASASI KATILIMCILARI

A-KİŞİLER VEYA MÜŞTERİLER
Döviz ihtiyacı olan bireyler tasarruf veya değişim amacıyla nakit döviz ihtiyacı duyarlar ayrıca ithalatçı ve ihracatçıların aldıkları veya sattıkları mal ile hizmetler karşılığın da anlaştıkları bir döviz cinsi üzerinden alışveriş yaptıkları için döviz ihtiyaçları vardır.Almış oldukları döviz riskini hedge etmek için yani şimdiki kura sabitlmek için veya kar amacıyla işlem yapabilirler.

B-TİCARİ BANKALAR
Bankalar; müşterileri, diğer bankalar,aracı kuruluşlar, merkez bankaları ve hazine ile karşılıklı döviz işlemleri yaparlar, müşterilerine hizmet vermek amacıyla alım ve satım hizmetleri gerçekleştirebildikleri gibi kendilerinin döviz pozisyonlarını yönetmek ve kar sağlamak amacıyla döviz işlemleri yapmaktadırlar.

C-ARACI KURUMLAR
Müşterileri eş zamanlı olarak piyasa da karşı karşıya getirerek işlemlerin gerçekleşmesini sağlarlar, yaptıkları işlem karşılığın da komisyon veya alış satış farkından bir miktar alırlar ,piyasanın yayılmasını ve derinliğini sağlarlar.

D-FONLAR
Bankaların, aracı kurumların,sigorta şirketlerinin,fon yönetim şirketlerinin kurmuş oldukları yüksek hacimli fonlar döviz piyasalarının derinliği ve güvenilirliği sebebiyle hacimli işlemler gerçekleştirmektedir.

E-MERKEZ BANKALARI
Amaçları fiyat istikrarı olan merkez bankaları ekonominin gidişatına göre uyguladıkları sıkı veya gevşek para politikalarıyla döviz piyasalarını oldukça güçlü etkileyebilmektedirler.Ayrıca rezervlerini oluşturmak likiditeyi düzenlemek amacıyla işlemler yapar.

F-HAZİNE
Bütçe açıklarını kapayabilmek amacıyla döviz cinsinden kısa ve uzun vadeli finansal varlıklar ihraç ederler veya merkez bankalarından borçlanabilirler bu özellikleriyle ikincil piyasalarda etkin rol oynamaktadırlar.

Hiç yorum yok: